Alsace

De Elzas ligt in het Noordoosten van Frankrijk. Deze wijnstreek strekt zich uit van Noord (departement Bas-Rhin) naar Zuid (departement Haut-Rhin), tussen de steden Strasbourg en Mulhouse, over een strook van 110 km die op bepaalde plaatsen slechts 2 km breed is. Het gebied omvat 15.000 ha wijngaarden, hetgeen neerkomt op ongeveer 1/8 van de Bordeauxstreek. De wijngaarden liggen tegen de uitlopers van de Vogezen op een hoogte van 150 m tot 400 m. De Vogezen beïnvloeden sterk het klimaat van deze streek en houden de meeste neerslag vanuit het Westen tegen. Daardoor is de Elzas een van de droogste wijnstreken van Frankrijk.

Er worden voornamelijk witte wijnen (90%) geproduceerd van nobele druiven zoals de Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat (Blanc en Ottonel), Pinot Blanc en Sylvaner. Als enige blauwe druif worden er digeste wijnen van de Pinot Noir geproduceerd. De wijnstijlen in wit variëren van beendroog tot zeer zoet, zoals de ‘Vendange Tardive’ (late oogst) en de ‘Sélection de Grains Nobles’ (door botrytis aangetaste druiven). Ook worden er schitterende schuimwijnen (Crémants) geproduceerd. Sinds de jaren ‘90 gaat de trend in de Elzas sterk naar biodynamische wijnbouw met lage opbrengsten, wat absoluut met het droge klimaat te maken heeft. André Ostertag is één vande pioniers van deze manier van wijnmaken.