Bourgogne

De Bourgognestreek blijft tot de verbeelding spreken. Persoonlijk geraak ik er niet over uitgepraat en al zeker niet over haar grote rode wijnen op basis van de meest unieke druif ter wereld; de Pinot Noir.

De Bourgogne heeft momenteel 28.715 ha in productie en deze oppervlakte vertegenwoordigt 3 % van de gehele Franse wijngaarden. Het zou oneer aan de streek doen door het over de Bourgogne in het algemeen te hebben, aangezien het gebied is opgedeeld in 5 grote subregio’s. We bespreken deze verschillende “régions viticoles” daarom apart. Dit bewaart ook het overzicht in onze toch wel uitgebreide maar vooral kwalitatieve selectie in deze regio.

Alvorens hier mee te starten is het handig om weten hoe de kwaliteitspiramide in de streek is opgebouwd van onder naar boven:

De regionale AOP’s: in totaal zijn dit 23 verschillende appelaties met namen zoals Bourgogne Aligoté, Macon Villages, Cotes d’Auxerre, Crémant de Bourgogne etc. Zij staan in voor meer dan de helft van de productie van alle Bourgognewijnen.

De gemeentelijke AOP’s: deze nemen de naam van één van de 44 verschillende gemeentes aan zoals bvb. Givry, Pommard, Vosne-Romanée, Gevrey-Chambertin etc. Ze laten u toe de grote diversiteit van de Bourgogne te ontdekken en vertegenwoordigen ongeveer 30% van de productie.

De 1er Cru AOP’s: dit zijn individuelle percelen die u kan terug vinden in het hart van elke gemeentelijke appelatie. Men noemt dit ook “climat”. Iedere wijn afkomstig van 1er Cru gronden wordt achter de naam van de gemeente vermeld op het etiket. Bijvoorbeeld, Chablis 1er Cru “La Fourchaume” of Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-Saint-Jacques. Deze benadering staat los van elke vorm van marketing want iedere climat is fysiek aanwezig in de wijngaard en heeft een eigen zintuigelijke expressie. Intotaal zijn er 562 verschillende 1er Cru’s die ongeveer 10% van de productie vertegenwoordigen.

AOP Grand Cru: In totaal zijn er 33 Grands Crus in Bourgogne en zij vertegenwoordigen slecht 1.5% van de totale productie. Slechts 12 gemeenten mogen dit produceren. Zij drukken op een bijzondere manier de eigenheid uit van alle uitzonderlijk gelegen percelen en genieten een wereldwijde reputatie. Op het etiket verdwijnt de oorspronkelijke naam van het dorp tengunste van de naam van enkel het “climat” gevolgd door Grand Cru. Enkele bekende voorbeelden zijn Corton, Montrachet, La Romanée, Chambertin, Musigny enz.

AOP staat voor Appellation d’Origine Protégée, het vroegere AOC waarbij de C voor Controlée stond.