Champagne

De meest noordelijke Franse wijnbouwregio Champagne gaf zijn naam aan de beroemdste mousserende wijn ter wereld. Het centrum van de streek is Reims, 140km ten oosten van Parijs gelegen.

Het gebied is onderverdeelt in 4 subregio’s. Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs en Côte Sézanne en Côte de Bar.

Op de 35.280 ha wijngaarden staan voor 99% de 3 belangrijkste Champagne druiven: Pinot Noir (38%), Pinot Meunier (33%) en Chardonnay (28%). Het geheim van het succes van Champagne ligt in decombinatie van de bodem (craie à bélemnites) of ook wel zeer kalkrijke bodem genaamd hetgeen voor een perfecte afwatering zorgt. De bodem bevat doorgans een hoog gehalte aan kalk en het noordelijke klimaat is ideaal omdat de basiswijnen hierdoor maar weinig alcohol hebben en op die manier perfect zijn voor de tweede gisting op fles. Ook is de regio rijk aan talloze microclimaten hetgeen voor een grote diversiteit aan wijnen zorgt.

Op dit moment mogen 634 gemeenten de druivenmost tot Champagne verwerken, maar de druiven zelf mogen uit ‘slechts’ 319 gemeenten binnen het gebied afkomstig zijn. De 19.000 wijnboeren leveren hun druiven grotendeels aan de Champagnehuizen, die echter maar 10% van het totaal aan wijngaarden hun eigendom kunnen noemen.

De kwaliteitspiramide verdeelt de Champagne onder in Grand Cru (17 gemeenten) en Premier Cru (38 gemeenten) en ‘gewone’ AOP Champagne. De meeste Champagne, van de 300 miljoen flessen jaarlijks, is de BSA (Bruts Sans Année) omdat veel van de Premier Cru wijnen in 1 cuvée worden geassembleerd.

Deze Champagne is overigens een blend van druiven uit verschillende jaargangen. Het doel van deze BSA is omjaarlijks een gelijkaardige kwaliteit te kunnen bieden en een huisstijl te definiëren die voor de consument herkenbaar is. Indien de producent een meer uitgesproken stijl voor ogen heeft maakt hij in bepaalde jaren een “Millésimé” Champagne met vermelding van de jaargang. Doorgaans is dit een kwalitatief betere Champagne.