Côte de Nuits

De Côte de Nuits is één van dè referenties in de wereld voor de productie van grote rode wijnen. Het merendeel van de verschillende gemeenten, die zich bevinden tussen Dijon en Corgoloin zijn bekend over de hele wereld. Deze strook van 20 km lang, dikwijls niet meer dan 200 à 300 meter breed mag vandaag gerust de nummer 1 van de wereld genoemd worden.

Nergens anders slaagt men erin een zo grote diversiteit aan wijnen van dergelijk hoog niveau te produceren van 1 blauwe druif. In beperkte mate worden er ook witte wijnen geproduceerd van de Chardonnay en zelfs Aligoté die ook goed kunnen zijn maar het is toch vooral de bakermat van de Pinot Noir.

De wijngaarden van de Côte de Nuits herbergen een grote rijkdom aan appellaties die de hele wereld doen dromen zoals onderstaande welbekende Grand Crus; Richebourg, Chambertin Clos de Bèze, Romanée-Conti, Musigny, Echezeaux, La Romanée, La Tâche, Clos de Vougeot en ga zo maar verder.

Maar ook de wijnen van de gemeentelijke appellaties met hun talrijke 1er Crus staan bij de beste wijnboeren op een éénzaam hoog niveau. Voor de kleinere beurzen zijn er de wijnen van de Hautes Côtes de Nuits van hellingen die zich meestal op de plateaus op een hoogte tussen de 300 en 400 meter bevinden. Het zijn wijnen met karakter maar met minder verfijning dan de wijnen uit de lager gelegen Côtes.

Wist u overigens dat tussen de 6de en 15de eeuw hele kloostergemeenschappen geduldig methodes hebben ontwikkeld voor het bewerken van de Bourgondische wijnstokken? Deze vaardigheden zijn van generatie op generatie doorgegeven tot op de dag van vandaag. Er moet gezegd dat de voorbije 25jaar een nieuwe generatie is opgestaan die het terroir van deze streek volledig heeft doen heropleven. Deze dynamiek is vandaag over heel de regio verspreid met als gevolg dat de interesse voor deze exemplarische wijnen nog nooit zo groot is geweest. En terecht!