Domaine Denis Mortet te Gevrey-Chambertin

“Als je geen herbiciden gebruikt, de bodem niet bemest, de bodem bewerkt door hem regelmatig om te ploegen en er zo het leven in te bevorderen, alleen dan mag je spreken van ‘terroir’"

12 km ten zuiden van Dijon, in de gemeente Gevrey-Chambertin, ligt het domein Denis Mortet. Sinds het begin van de jaren ’90, de eerste jaargang kwam er voor Denis in 1993, worden er op het domein al biologische werkmethodes toegepast. Denis Mortet behoorde tot de generatie wijnboeren in de Bourgogne, die nadrukkelijk aan de kwaliteitsrevolutie in die periode heeft meegewerkt. Hij was een perfectionist en maakte wijnen in de stijl van toen, met heel veel concentratie en veel hout, die een groot publiek aanspraken. Hij kende persoonlijk elke individuele wijnstok en velen die het konden weten vertelden mij dat er niemand was die zijn wijngaarden zoperfect onderhield als Denis. Zijn credo luidde “Wij maken druiven. Punt aan de lijn.”
En deze passie voor zijn wijngaarden uitte zich in zijn wijnen van zijn eerste jaargangen, toen hij nog niet bekend was. Denis was dus in zekere mate visionair want vandaag roept iedereen dat 90% van de wijn in de wijngaard gemaakt wordt.

Ondertussen zijn we 20 jaar verder en runt Arnaud, na het overlijden van zijn vader, sinds 2006 het domein tezamen met zijn moeder hoewel Laurence zich nauwelijks nog bemoeit met de gang van zaken. Arnaud heeft een opleiding genoten aan het ‘Lycée Viticole’ van Beaune en deed ondermeer praktijkervaring op bij Anne-Claude Leflaive. Geleidelijk aan heeft hij de stijl ontwikkeld waar hij van houdt zonder de huisstijl te verloochenen. Hij gebruikt als maar minder nieuw hout en zoekt de verfijning in combinatie met de kracht. Ik heb ondertussen 3 generaties Mortet meegemaakt want ik kwam al bij de grootvader van Arnaud, Charles - die nog blaakt van gezondheid met zijn meer dan 80 levensjaren – en nooit heb ik betere wijnen geproefd dan de laatste jaren met 2012 als absoluut hoogtepunt. Het bewijs dat ook domeinen aan de top met de nodige passie en werklust nog altijd beter kunnen. Een bevredigende gedachte!

website: Domaine Denis Mortet

 

In de kijker

2011 Marsannay, 'Les Longeroies'

2011 Gevrey-Chambertin