Champagne Deutz te Aÿ

Het champagne huis Deutz werd in 1838 in Aÿ opgericht door William Deutz en Pierre-Hubert Geldermann, beide wijnhandelaren afkomstig uit Aken. William Deutz leerde Champagne maken bij Bollinger en ontmoette daar Pierre Geldermann.

De passie voor kwaliteit en de kennis van de markten zorgde er voor dat van in het begin Champagne Deutz door presidenten, koningen en andere keizers werd gedronken. Indrukwekkend zijn niet alleen de wijnen maar ook de kelders, waar de tienduizenden flessen wijn bij een steeds constante temperatuur van 9°C rijpen.

Champagne Deutz heeft contracten met verschillende wijnboeren en heeft op die manier druiven ter beschikking van in totaal een 190-tal ha wijngaarden. Hiervan hebben ze 43 ha in eigendom. De productie bedraagt jaarlijks plusminus 1,500,000 flessen en hun Champagnes zijn wereldwijd in de topgastronomie verspreidt.


Sinds 1993 is het huis eigendom van Louis Roederer, maar het vaart onder Fabrice Rosset volledig zijn eigen koers. De Deutz Brut Classic met zijn fijne mousse, belegen frisheid en lange afdronk is een absolute klassieker onder de Champagnes en wordt gemaakt van 60% Pinot Noir, 30% Chardonnay en 10% Pinot Meunier. Hij rijpt minimum 3 jaar “sur lattes”. Hun topcuvée die enkel van de oogst van één welbepaald zeer goed jaar wordt gemaakt (Millésimé) werd genoemd naar de oprichter en is de cuvée ‘William Deutz’.

Voor wie van een Blanc de Blancs houdt is er hun fabuleuze Amour de Deutz.

 

In de kijker

S.A. Champagne Deutz, 'Brut Classic'