Domaine du Comte Liger-Belair te Vosne-Romanée

Het domein Comte-Liger-Belair is tamelijk jong aangezien het pas werd opgericht in 2000 door Louis-Michel Liger-Belair. Maar het heeft wel een zeer rijke geschiedenis die terug gaat tot in de 19de eeuw.

Toen Louis-Michel in 2000 het domein opstartte waren er slechts 5 verschillende wijnen op een oppervlakte van 3,14 ha, allen in Vosne-Romanée. Maar in 2006 krijgt hij de mogelijkheid om 5,2 ha wijngaarden van de bevriende familie Lamadon te huren en breidt hij het domein ineens uit naar 14 wijnen en een oppervlakte van 8,3 ha. Hieronder een groot perceel Echezeaux maar ook bekende 1er Crus zoals Les Suchots, Brulées, etc...

Recent kwam er in 2011 de Monopole Nuits-Saint-Georges, 1er Cru 'Clos des Grandes Vignes' bij met zijn 2,2 ha die het domein op een oppervlakte van in totaal 10,5 ha brengt. Van deze nieuwe Monopole worden er in 2012 op het domein voor het eerst 2 wijnen gemaakt, één witte en één rode maar het is de bedoeling op termijn 2 rode (een topcuvée en een gewone cuvée) en 1 witte te maken.

Louis-Michel houdt om verschillende reden van Monopoles (het principe van 1 enkel eigenaar van 1 climat). Het is goed vanuit een commercieel oogpunt legt hij uit en heeft het voordeel dat de wijn niet kan vergeleken worden met dezelfde wijn van andere eigenaars. Ook kunnen je wijngaarden niet vervuild geraken door je buren.

La Romanée Grand Cru Monopole 0,8452 ha – parel aan de kroon van Domaine du Comte Liger-Belair.

Vermeld deze naam in een doordeweeks gesprek onder wijnliefhebbers en de meeste door de wol geverfde Bourgogneliefhebbers blijven vaag over deze Cru en hebben hem ook nog nooit of niet meer dan één of twee keer geproefd. En daar is een logische maar ook pijnlijke verklaring voor. En dat is dat deze wijn het zeldzaamste onder het zeldzaamste is waar in een rijkelijk jaar slechts 350 kisten van worden geproduceerd en in een mager jaar maar 250.

Dit integenstelling tot een 1er Grand Cru Classé uit Bordeaux pakweg Château Margaux of Mouton-Rothschild waar maar liefst 30.000 kisten per jaar van worden gemaakt. Vreemd dus om vast te stellen dat veel mensen refereren naar top Bordeaux als zeldzame wijnen; duur zijn zewel maar zeldzaam zeker niet wetende dat La Romanée in verhouding slechts 1% van dergelijke Grand Crus Classé produceert. 

Om dit te illustreren refereer ik even naar volgende quote van Allen Meadows: “By extension, it's no surprise that the .8452 ha La Romanée is the smallest appellation in all of France though curiously, most people believe that La Romanée-Conti holds that distinction (Château Grillet is often named as well); La Romanée-Conti is actually the 4th smallest among the major appellations, surpassing the 1.57 ha of Criots-Bâtard-Montrachet and it's direct neighbour, the 1.65 ha La Grande Rue”.

Om af te sluiten kan ik nog zeggen dat de wijnen van Louis-Michel Liger-Belair bij de mooiste zijn die er in Bourgogne en bij uitbreiding in de wereld gemaakt worden. U kan er tal van beschrijvingen van terug vinden maar de enige manier om de werkelijke schoonheid ervan te begrijpen is ze een keer te proeven. Gezien de zeer beperkte beschikbaarheid en grote vraag zijn deze wijnen enkel op allocatie verkrijgbaar.
Bij interesse vragen wij u vriendelijk ons hierover te raadplegen.

website: Domaine du Comte Liger-Belair

Referentiewijnen

2012 Vosne-Romanée , 'Clos du Château' (uitgeput)

2012 La Romanée, Grand Cru Monopole (op schriftelijke aanvraag)