Domaine Georges Noëllat te Vosne-Romanée

Maxime Cheurlin, kleinzoon van Marie-Thérèse Noëllat, heeft het 5,50 ha grote domein met overwegend oude stokken nieuw leven ingeblazen.

Zijn grootmoeder verkocht gedurende 20 jaar de oogst aan 2 grote handelshuizen in Beaune. In 2010 kwam hier een einde aan en maakte Maxime, toen amper 20 jaar oud, zijn eerste jaargang. De geschiedenis leert ons nog dat George Noëllat de neef was van de beroemde Charles Noëllat, ooit de eigenaar van één van de grootste domeinen van Vosne-Romanée.

Dit domein heeft grote bijdragen geleverd aan het ontstaan van de domeinen Jean-Jacques Confuron, Hudelot-Noëllat en vormde zelfs het grootste deel van het bekende Domaine Leroy. Cheurlin heeft duidelijk het wijnmaken in de vingers en is familie van wijlen Henri Jayer en een neef van de zonen van Emmanuel Rouget. In 2009 werkte hij met hun samen en ook op het domein Gros Frère et soeur deed hij veel ervaring op. In de wijngaarden werkt Cheurlin volgens het “lutte raisonné” principe dat inhoudt dat de wijngaarden besproeid worden enkel indien het nodig is. Hij legt er de nadruk op dat hij een heel groot aandeel zeer oude wijngaarden heeft die zeer veel zorg vereisen. In de kelder worden de druiven ontsteeld hoewel in sommige gevallen tot 30% “raffles” in bepaalde cuvées behouden worden.

De opvoeding duurt tussen de 14 en 20 maanden en gebeurt in eiken vaten waarvan het nieuwe hout varieert tussen de 30% en 100% in functie van de wijn.

Ik durf te stellen dat deze aanwinst, waarvan er voorlopig jammer genoeg slechts zeer weinig flessen van naar België komen, onze portfolio in Vosne-Romanée en bij uitbreiding de Côte de Nuits enorm verstevigt. Zijn wijngaarden die zoals reeds vermeldt zeer oud zijn en daardoor natuurlijk lage rendementen produceren behoren tot de mooiste in Vosne-Romanée met o.a. de 1er Crus Petits Monts en Beaux Monts als ook de uitzonderlijke Grand Crus Echezeaux en Grands Echezeaux.

Deze wijnen zijn enkel op allocatie verkrijgbaar. Indien u hiervoor interesse heeft verzoeken wij u vriendelijk ons hiervoor te contacteren.

Referentiewijnen

2012 Vosne-Romanée, 1er Cru 'Les Beaumonts' (uitgeput)

2012 Nuits-Saint-Georges, 1er Cru 'Les Boudots'