Domaine Latour-Giraud te Meursault

De gemeente Meursault, 7 km ten zuiden van de stad Beaune, wordt ook wel eens de hoofdstad voor de witte wijnen uit de Bourgogne genoemd hoewel op haar grondgebied geen enkele Grand Cru aanwezig is. Wel grenst zij aan de 2 andere grootheden voor witte wijnproductie; Puligny en Chassagne-Montrachet.

Sedert kort verdelen wij in België de wijnen van het domein Latour-Giraud. Dit ontstond toen de families van Latour en Giraud in 1958 door huwelijk samensmolten. De geschiedenis van het domein gaat 3 eeuwen terug en begint ergens aan het einde van de 17de eeuw.
Op het domein worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd van een zeer hoog niveau die zich met de jaren bijzonder mooi ontwikkelen. Het is de aimabele Jean-Pierre Latour die het domein tezamen met zijn zus Florence leidt.

De familie is bijzonder bevoorrecht aangezien ze grootste eigenaar zijn in één van de beste 1er Crus van de gemeente met name “Les Génévrieres” waarvan ze 2,50 ha bezitten. Het is een complexe wijn met een prachtige concentratie, dikwijls met florale toetsen. Ook bezit Latour stokken in die andere legendarische 1er Cru van de appellatie met name “Les Perrières”. Ook bezit hij nog wijngaarden in 3 andere uitstekende 1er Crus; Les Charmes, Les Bouchères en Les Poruzots. En daarbovenop is hij ook eigenaar van een perceel in “Les Narvaux”, algemeen beschouwd als beste Villages wijn van Meursault .

De stijl is eerder verfijnd te noemen en strak mineraal hoewel ook hier iedere cru zijn eigen karakter heeft. Ondanks de grote concentratie hebben de Meursaults hier toch een grote drinkbaarheidsfactor. De élevage duurt zelden langer dan 15 maanden en er wordt zeer weinig nieuw vat gebruikt.

website: Domaine Latour-Giraud

 

In de kijker

2011 Meursault, 'Les Narvaux'

2010 Meursault, 1er Cru 'Les Charmes'