Côte de Beaune

“Ideaal gelegen hellingen met een perfecte blootstelling naar de opkomende zon!”

Tussen Ladoix-Serrigny en de heuvels van Maranges strekt het wijngebied van de Côte de Beaune zich uit over 20 km van noord naar zuid. Georiënteerd naar de ochtendzon zijn de wijngaarden niet meer dan een paar honderd meter breed. Hier worden rode en witte wijnen geproduceerd met internationale faam. Hun reputatie straalt ook af op de stad Beaune, het historische centrum van Bourgogne.

Een beetje verder naar het westen, achter de Côte de Beaune, strekken zich wijngaarden uit op een zacht glooiend plateau 400 meter bovende zeespiegel. Hier bent u in de Hautes Côtes de Beaune. Op de zonnigste hellingen produceren een twintigtal dorpen levendige en toegankelijke wijnen met de appellatie Bourgogne Hautes Côtes de Beaune.

Het unieke aan de Côte de Beaune is dat er zowel witte als rode wijnen van een uitzonderlijk niveau gemaakt worden. Rond Beaune is er vooral Pinot Noir aangeplant in bekende gemeenten zoals Pommard en Volnay terwijl éénmaal ten zuiden hiervan de bekende “bande des blancs” zich bevindt met wereldberoemde namen zoals Meursault, Chassagne-Montrachet , Puligny-Montrachet etc... Van hier komen de beste crus voor witte wijnen met ronkende namen als Le Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet enz...

Er bestaat een leuke legende rond de 5 legendarische Grand Crus van het gehucht Montrachet die door Benoît Bachelet van het domein Jean-Claude Bachelet et Fils kan beluisterd worden via volgende LINK.

Vignoble-Cote-de-Beaune.gif

Wist u dat destijds in de Middeleeuwen de Hertogen van Bourgogne het levendige temperament van de wijnen uit de Côte de Beaune zeer wisten te smaken. Zij hadden net als de monniken een groot aandeel in de reputatie van de wijnen. Toen werden de wijnen van ginder nog algemeen “Vin de Beaune” of “Pinot Vermeil” genoemd. Deze laatste refererend naar de druif waarvan de rode wijnen gemaakt werden.

Dit was eveneens het geval in de Côte de Nuits waar de wijnen werden omschreven als “Vin de Nuits”. Het was pas in 1936 dat de wijnen uit Bourgogne geklasseerd werden volgens het AOC systeem. Toch wist men al sinds de tijd van de monniken waar zich de beste percelen bevonden.