Domaine La Soufrandise te Fuissé

In het hart van de appellatie Pouilly-Fuissé, in het dorp Fuissé, ligt het domein van Françoise en Nicolas Melin. Nicolas zat tezamen met mij in de opleiding Oenologie-Viticulture aan het CFPPA van Davayé midden jaren tachtig.

Het kleine familiedomein dat nadien in zijn handen kwam, en waarvan hij de 6de generatie is beschikt over 6 hectare Chardonnay wijngaarden van 45 jaar oude stokken verdeelt over 20 percelen. Het domein La Soufrandise ontleent zijn naam aan het vroegere rusthuis waarin het zich bevindt.

De toenmalige ouden van dagen verzachtten hun lijden (souffrir) door het snoepen(gourmandise) van een glaasje Pouilly-Fuissé.

De wijnen worden spontaan vergist en vervolgens gevinifieerd op staal of eiken houten vaten. Ik volg al sinds jaar en dag hun cuvée Macon-Fuissé Le Ronté, een uitzonderlijke wijn die alle kenmerken van een goede witte wijn uit deze regio verenigt. Hij is soepel en rond met krachtige wit fruit aroma’s en heeft een heel mooie zachte en lange afdronk. Hij is een allemansvriend maar heeft toch karakter en biedt veel plezier voor zijn prijs. De stokken staan in natuurlijk arme grond met een meerderheid aan klei in de bodem hetgeen zijn ronde profiel verklaart.

In de kijker

2012 Mâcon-Fuissé, 'Le Ronté'