Piemonte

De regio Piëmonte, letterlijk vertaald aan de voet van de berg, met als hoofdstad Turijn, ligt in het uiterste noordwesten van Italië. De 55.000 hectare wijngaarden verspreiden zich grotendeels over de heuvelachtige delen waarbij de beste hellingen in het plaatselijk dialect "Sori" (wijngaarden met veel zon rond het middaguur) worden genoemd. Belangrijke subgebieden zijn Asti, Carema, Canavese, Caluso en het Vercelli- en Novaragebergte. De kwalitatief beste heuvels bevinden zich in Monferrato en Langhe bij Alba.

Meer dan 100 druivenrassen worden er verbouwd en de meeste daarvan zijn autochtoon. De populaire Barbera druif vertegenwoordigt 50% van de aanplant, gevolgd door Bonarda, Brachetto, Dolcetto, Freisa, Grignolino, Nebbiolo en Malvasia. Bij de witte druiven zijn vooral Arneis, Cortese, Erbaluce en Moscato bianco het meest vertegenwoordigt.

Maar ook internationale rassen zoals Chardonnay, Sauvignon, Riesling en Pinot Noir worden er verbouwd. Drie kwart van de productie zijn rode wijnen waarvan voornamelijk de DOCG-wijnen – de officiële herkomstbenaming in Italië - uit Barbaresco en Barolo hebben bijgedragen aan het positieve imago van deze prachtige regio, onlangs nog geklasseerd als werelderfgoed door de Unesco.

En zo verbaast het niet dat dit gebied met het zuidelijker gelegen Toscane wedijvert om de 1ste plaats als beste wijnregio van Italië.

De bekende Barolo, door de Italianen, koning der wijnen en wijn der koningen genoemd, wordt gemaakt van de blauwe Nebbiolo druif en is een koppige maar verfijnde rode wijn met een zeer lang bewaarpotentieel. De Nebbiolo druif die veel verwantschap vertoont met de Pinot Noir heeft mij de liefde voor deze wijnen en dit gebied doen aanwakkeren.