Domaine Jean-Paul Jamet te Ampuis

De elegante en uitmuntende wijnen van Jean-Paul en Corinne Jamet hebben een sterke persoonlijkheid en authentiek karakter. Samen met hun zoon Loïc bewerken ze 20 verschillende percelen in en rond Côte-Rôtie die in totaal 7ha wijngaarden vormen. Volgens la revue du vin de France en vele anderen is er niemand in de appellatie die beter dan Jamet de essentie van het terroir van Côte-Rôtie in zijn wijnen tot uiting brengt. Vandaar dat ze de hoogste quotering van 3 sterren krijgen en hun wijnen jaar na jaar uitverkocht zijn....

De druiven worden enkel geoogst bij maximale rijpheid en de Syrah wordt nauwelijks tot niet ontsteeld in functie van de jaargang. Dit geeft de wijnen veel frisheid, een verfijnde textuur en een dynamische beet mee. Hiermee onderscheiden ze zich stilistisch gezien van de meeste andere domeinen in Côte-Rôtie. Ook met nieuw hout wordt zeer omzichtig omgesprongen. En ook het bewaarpotentieel van hun wijnen is opmerkelijk ongeacht de jaargang.

De cuvée Fructus Voluptas is de recentste toevoeging aan het gamma bij Jamet. De druiven komen uit de Côte Blonde en het is eerder een slanke elegante wijn met heel veel fruit, sappig en toegankelijk. Dit is een wijn die getuigt van veel gulheid maar uiteraard verbetert met flesrijping hoewel hij jong enorm veel drinkplezier verschaft.

De klassieke Côte-Rôtie van het domein is geconcentreerder, complexer met aanwezige tannines die tijd nodig hebben om te versmelten. Dit is een wijn die in functie van de jaargang best een 7 à 10 jaar rijpt in de kelder. De zeldzame Côte Brune is dan weer een wijn die qua smaak en aroma’s nog intenser en aardser is. Deze wijn heeft minimum  10 à 15 jaar tijd nodig om volledig tot zijn recht te komen.