Rhône

Dit wijngebied is met zijn 70.000 ha de 2de grootste regio van Frankrijk voor de productie van kwaliteitswijnen. Van alle wijnen die de 5300 verschillende wijndomeinen produceren bestaat 79% uit rode wijn. De streek strekt zich uit van Vienne tot Nîmes over 6 departementen en er zijn in totaal 16 Crus waaronder bekende appellaties zoals Côte-Rôtie, Condrieu, Cornas, Hermitage en Châteauneuf-du-Pape om er maar enkele te noemen. De grootste productie is echter bestemd voor de Côtes-du-Rhône en Côtes-du-Rhône Villages. Vooral deze laatste zijn interessant en met name de 18 gemeentes die deze appellatie onder de naam van het dorp mogen voeren zoals Cairanne, Visan, Séguret enz…

Er is een groot stijlverschil tussen de wijnen uit de Côtes-du-Rhône Septentrionale (het Noordelijk gedeelte), de bakermat van de Syrah druif en de wijnen uit de Côtes-du-Rhône Mérédionale (het Zuidelijke gebied) waar vooral de Grenache druif zich thuis voelt. Hoewel mijn persoonlijke voorkeur meer uitgaat naar de Noordelijke wijnen die over het algemeen een frissere stijl en hogere drinkbaarheid hebben zijn de terroirs uit het zuiden en vooral dan in Châteauneuf en Gigondas van een zeer hoog niveau. Hier zijn tal van domeinen die ondanks het warme klimaat grote verfijnde wijnen produceren met een uitstekend bewaarpotentieel.

 

Wist u overigens dat België het 3de exportland van deze regio is na USA en UK. Toch wel verbazend als je onze oppervlakte vergelijkt met deze van die 2 reuzen.

Dit komt omdat dat je er voor relatief weinig geld zeer kwalitatieve wijnen kan vinden en ook de Provence als populaire vakantiebestemming zal hier zeker zijn rol in spelen. De rode wijnen getuigen van karakter, terroirexpressie en bewaarpotentieel. Bovendien zijn ze door het zonnige klimaat gul en ondanks hun rijpingsvermogen toch toegankelijk.  En ook de witte wijnen hebben een eigen typiciteit door de aanwezigheid van specifieke druiven zoals de Viognier, Marsanne, Roussanne en Grenache blanc.

Om af te sluiten zijn er de zeer goede roséwijnen die meer en meer aan populariteit winnen.