Domaine Clos de la Roilette

Domaine Clos de la Roilette te Fleurie – grote wijn voor een zachte prijs

Alain Coudert 'Le Marquis'

Alain Coudert 'Le Marquis'

Version Français

Meerdere malen heb ik de wijnen van Alain Coudert, bijgenaamd ‘Le Marquis’, kunnen proeven en telkens was het boenk erop. De wijngaarden van Coudert bevinden zich op de grens met de appelatie Moulin-à-Vent.

De terroir is atypisch voor de appelatie Fleurie maar produceert wijnen van een aromatische intensiteit, elegantie en puurheid die men onmogelijk acht in deze prijsklasse. In een recente degustatie overblufte een 1964 van het domein meerdere grote namen uit Bourgogne.

Een beetje geschiedenis; de naam La Roilette, is afkomstig van het favoriete renpaard van de vorige eigenaar Crozet. Deze verkocht het domein aan de vader van Alain in 1967. De terroir, één van de allerbeste van Fleurie, draagt ook deze naam. Het domein beschikt in totaal over een kleine 10 ha wijngaarden waarvan het merendeel zich in de appelatie Fleurie bevindt en er zijn in totaal 3 cuvées voor deze appelatie waarvan ik er uiteindelijk 2 geselecteerd heb.

De Fleurie Tradition maakt het leeuwendeel uit van de productie en wordt gemaakt van 50 jaar oude stokken. Het is een wijn waar je niet vanaf kan blijven. Hij heeft een discrete neus die evolueert naar aroma’s van viooltjes en frambozen gesluierd in een mooie mineraliteit. In de mond is hij krachtig maar gewichtloos en vooral gul met een fijne structuur en ronde zachte tannines. Volledig in harmonie. Een stijl die doet denken aan de wijnen uit de Côte de Nuits.

clos.jpg

De Fleurie Cuvée Tardive is gemaakt van 80 jaar oude stokken van gronden die meer klei bevatten en hierdoor de wijn meer concentratie en fruitintensiteit meegeven. De neus is kruidiger dan die van de Tradition en heeft iets van gerookte aroma’s. In de mond is hij verfijnd en geraceerd met edele tannines. Het is een wijn die best enkele jaren in de kelder vergeten wordt om zo tot volle rijpheid te komen. Vandaar dat ik het een goed idee vond om hem enkel in magnums en dubbele magnums aan te bieden. Een absolute aanrader voor al uw feestjes.

Tot vervelens toe blijf ik herhalen dat de beste Cru’s van de Beaujolais, waartoe Fleurie zeker behoort, nog al te veel onder de radar blijven. De streek blijft met een imagoprobleem kampen. .Insiders weten echter al langer dat deze prachtige regio tussen de Bourgogne en Noordelijke Rhône één van de gebieden is om met de grootste stip te volgen. Hier worden fantastische wijnen geproduceerd in de trend van dat wat de consument vandaag wilt; elegante, terroirgedreven verteerbare wijnen!


DSsR7tEXUAA09F5.jpg

Proefnotities

vinous.com  ~ 21/03/2018

2016 - Clos de la Roilette/Alain Coudert
Fleurie Cuvée Tardive

SCORE 94

Lurid magenta. A complex, expansive bouquet evokes ripe boysenberry and black raspberry, along with pungent floral, spice and herb notes. Coats the palate with sweet red/blue fruit, candied violet and spicecake flavors that deepen and spread out steadily with aeration. Conveys a suave blend of richness and energy and finishes extremely long and nervy, displaying harmonious tannins and resonating florality.

2016 - Clos de la Roilette/Alain Coudert
Fleurie

SCORE 93

Brilliant ruby-red. Intense, mineral-accented red and dark berry aromas pick up a sexy floral quality with air. Concentrated yet lively, offering juicy raspberry, bitter cherry and blood orange flavors that show excellent clarity and back-end thrust. Shows a touch of candied licorice on the gently tannic finish, which lingers with outstanding persistence.